Utazás és turizmus

Különleges tevékenységek Pelješacban

A Pelješac-félsziget hosszú kavicsos strandjaival olyan, mintha egy képeslapról vették volna ki. A szó minden értelmében igazi ritkaság, amely Dubrovniktól északra Korčula felé húzódik. Ezt a dalmát üdülőhelyet nem lepik el a turisták unalmas tömegei, helyette a borok szerelmeseinek és a szörfösök kis számát fogadja. 

Pelješac híres kagylóiról és osztrigáiról, amelyek kétségkívül a legjobbak, amelyeket az egész horvát régióban találhat. Pelješac eredetileg a Ragusa Köztársaság, a mai Dubrovnik északi előőrsének, a mai napig a Ston falainak otthona, amely egy egyedülálló történelmi látványosság, és Európa leghosszabb erődítménye. 

Ha a közeljövőben tervezi, hogy ellátogat ide, íme néhány olyan tevékenység, amelyet nem szabad kihagynia, ha egyszer beteszi a lábát erre a misztikus helyre.

1. Túrázzon Sveti ilijában 

A Sveti Ilija a félsziget legmagasabb pontja, amely Orebićtől északnyugatra található, és több kiindulópont is van a túrázáshoz. Valószínűleg a legkönnyebb és legegyszerűbb útvonal, amelyet kipróbálhat, a Viganjtól rövid autóútra lévő Gornja Nakovana elhagyatott faluból indul. Onnan egy jelzett ösvény vezet apránként a 961 méteres csúcsra, a túra 2 órát vesz igénybe. 

Sveti Ilija, Pelješac
Sveti Ilija, Pelješac (961 m)

Vegye figyelembe, hogy az emelkedő sziklás, ezért viseljen erős cipőt vagy bakancsot. Igyunk sok vizet, és ne induljunk el forró nyári délutánon. Ezek a lejtők azonban a szarvasorrú viperák élőhelyéül is szolgálnak, ezért a biztonság kedvéért viseljen hosszú nadrágot. 

Ne aggódjon, mert mindezek a fáradságok és a felkészülés jutalma az lesz, hogy Dalmáciát a maga teljes pompájában láthatja, ahogyan elterül ön előtt. Megfelelő körülmények között ez a festői látvány akár Montenegróig is elnyúlhat. 

2. Látogasson el a legendás pincészetbe 

1996-ban Miljenko “Mike” Grgich, a legendás borász, aki nemzetközi hírnevét Kaliforniában alapozta meg, megnyitotta a Grgić vina-t Trstenikben. Grgich volt az, aki megalkotta a Chateau Montelena-t, azt a híres chardonnay-t, amely 1976-ban, a párizsi ítélethirdetés során legyőzte népszerű francia versenytársait. Úgy döntött, hogy visszatér szülőföldjére, hogy a Pelješac-félsziget meredek lankáin bevezesse a borászat korszerű technikáit. 

Grgić horvát bora és Zinfandel eredete

Ennek eredménye az elismert Plavac Mali, amelynek mélyvörös színe és ízvilága több mint 2 évig harmonizált, beleértve a 15 hónapos érlelést a különleges, Franciaországból importált tölgyfahordókban. 

Dubrovnik legjobb éttermeiben nagyon kedvező áron árulják, de a hét hétköznapjain a Grgich pincészetben a legjobb és megfizethetőbb megkóstolni ezt a kiváló minőségű italt. 

3. Töltse meg a pocakját a Mali Stonban 

A Vila Koruna a félszigeti étkezőhelyek között van, ahol a menü a helyi étkezés teljes élményének biztosításán alapul, az aperitifektől a kávéig, a kettő között néhány fogással. Jó választás itt a dalmát sajttal és prosciuttóval kezdeni, amelyet spárgakrémleves követ, majd a grillezett rumpsteak következik vajban sült főtt zöldségekkel. 

Mali Ston, Pelješac
Mali Ston kikötője, Pelješac

Desszert is kapható, mint például a napi rétes vagy a Ston-torta. Van egy osztrigamenü is, amely friss mintákat kínál, osztrigakrémleves, osztriga hínárban, grâtinées osztriga, lassan sült osztriga és még sok más. 

Ha ezektől az ételektől túlságosan jóllakott, akkor egy pohár minőségi bort is fogyaszthat. Végül fejezze be a napot a helyszínen található négycsillagos szobájában pihenve, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre. 

4. Széllovaglás Viganjban 

Viganj hangulatosan fekszik Pelješac (https://interfocus.hu/legyen-lenyugozve-a-horvatorszagi-peljesac-vad-szepsegetol/) délnyugati partján, a keskeny Korčula-csatorna mentén félúton, így a szélcsatorna örvényében helyezkedik el. Itt fúj a híres nyári Maestral kétszer olyan erősen, mint bárhol máshol a horvát Adria mentén.

Az 1980-as években volt, amikor ezeken a részeken megjelent a szörfözés, ami nagyjából ugyanabban a korszakban történt, amikor a sportág Európában is fellendült. Ettől kezdve Viganj tengerparti falujában iskolák és klubok nyíltak, valamint kempingek, bárok és üzletek, amelyek a nyári hónapokban a környékre özönlő szörfösöket szolgálják ki.

A környék régóta működő iskolái közül néhány a Water Donkey és a Liberan. A szörfözésre a legjobb hónap július. A reggel fújó enyhe délkeleti szél segíti a kezdőket, míg a tapasztalt szörfösök kora délután és azon túl az erősebb széllel is megküzdhetnek. 

5. Ugorjon be Stonba, hogy osztrigát szürcsöljön 

A Mali Ston öbölben a rómaiak először termesztettek osztrigát. Az 1980-as évek során farmokat hoztak létre, amelyekből a mai napig virágzó iparág alakult ki. A párizsi éttermek fényűző csemegéje, a minőségi osztrigát a környéken az út szélén ugyanúgy megvásárolhatja, mint ahogyan a megfizethető szezonális termékeket is. 

Az osztrigát hivatalosabb környezetben is elfogyaszthatja, például a Bakusban, a helyi étkezőhelyen, közvetlenül Ston történelmi központjában. Az alig több mint 1 eurós áron kapható, fenséges osztrigák a környéken panírozva, előételként, osztrigalevesben vagy a kötelezően megkóstolandó kagylótál részeként is fogyaszthatók. 

6. Búvárkodás Dubában és Divnában

Pelješac kevésbé bejáratott északi partján, jóval távolabb Trstenik borászatától és Viganj szörfös helyeitől, az itteni strandok nemcsak üresebbek, de érintetlenebbek is. Trpanjtól mindössze egy gyors autóútra található az idilli Divna. Néhány szerencsés léleknek olyan otthona van a környéken, amely a gyönyörű, sima kavicsos tengerpartra és az öbölre néz. Mivel itt nem talál éttermeket vagy bárokat, gondoskodjon arról, hogy saját frissítőt és rágcsálnivalót vigyen magával. 

Kicsit odébb Duba vagy Duba Pelješka található, amely kristálytiszta tengerével, fehér kavicsaival és néhány billegő csónakkal ugyanolyan csábító. A strand hátsó részén egy szerény halászközösség található, amely a mindennapi teendőit végzi. Vannak olyan helyiek, akik nagyon szívesen kiadják apartmanjaikat a vízpart közelében vagy magán a vízparton. 

Ez csak néhány a számos tevékenység közül, amelyeket ki kell próbálnia, ha egyszer a Pelješac-félszigeten jár.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: