Szépség, divat és egészség

Kenderliszt: Kukorica és búza gluténmentes alternatívája

A kender egyike azoknak a hihetetlen növényeknek, amelyeket évszázadok óta szinte mindenre használnak, a kötéltől kezdve a ruházaton át az üzemanyagig, sőt még a gyógyászatig. A kenderliszt, a kukorica és a búza gluténmentes alternatívája, mostanában egyre nagyobb teret nyer figyelemre méltó tulajdonságai és figyelemre méltó előnyei miatt. 

Mi a kenderliszt? 

Néhányan talán már ismerik a kenderfehérjét, vagy akár ki is próbálták a múltban. Ez egy tápanyagokban gazdag növényi eredetű fehérjepor, amely az összes aminosavat tartalmazza. Emellett bővelkedik gyógyító fitonutriensekben, köztük ásványi anyagokban, vitaminokban és még sok másban. A kenderliszt némileg ugyanolyan, de mégis egészen más, mint a kenderfehérje. 

Néhányan talán már ismerik a kenderfehérjét, vagy akár ki is próbálták a múltban.

A kendermagot hidegen sajtolják, hogy kivonják belőle az olajokat. Ha nem távolítanánk el az olajokat ezekből a magokból, akkor őrlés után kendervajjá alakulnának. Az egészséges kendermagolaj bizonyos nyomokban azonban megmarad, és bekerül a kenderlisztbe.

A kendermagból az úgynevezett kendertorta marad meg, miután a kendermagból kipréselték az olajat. A kendertörkölyt kíméletesen őrlik, hogy tápanyagdús és mennyei kenderliszt váljon belőle. 

A kenderliszttel kapcsolatban számos figyelemre méltó dolog van, és ezek közé tartozik az a tény, hogy:

  • 100%-ban tejmentes 
  • 100% gluténmentes 
  • 100%-ban gabonamentes 
  • 100%-ban keto-barát
  • 100% paleo-barát 
  • 100% vegetáriánus / vegán

Előnyei kenderliszt

A kenderliszt állítólag számos figyelemre méltó előnyt kínál, és ezek közé tartoznak a következők:

Gluténmentes

Nem könnyű olyan lisztet találni, amely búza-, gabona- és gluténmentes. A jó hír az, hogy a kenderliszt mindezeket a tulajdonságokat kipipálja. Ha gluténérzékenységben vagy coeliakiában szenved, biztosan örülni fog annak, hogy a kenderliszt, a kukorica és a búza gluténmentes alternatívája. Azok számára is jó lisztválasztás, akik fogyni szeretnének. 

Ne feledje, hogy csak a tiszta kenderliszt minősül gluténmentesnek. Szennyeződés előfordulhat, ha más növényeket termesztenek a kendermaggal együtt. Ez nagyon gyakori probléma, ha ugyanazokat az eszközöket használják a betakarításhoz. Gondoskodjon arról, hogy megbízható forrásból vásárolja a kenderlisztet, hogy megelőzze ezt a problémát. 

Magas fehérjetartalmú

A kenderliszt szintén figyelemre méltó fehérjeforrás. Ha vegán életmódot vagy vegetáriánus étrendet követ, akkor arra kell összpontosítania, hogy több fehérjét adjon az étrendjéhez. A legtöbb vegán és vegetáriánus ezt napi étrend-kiegészítők szedésével teszi. A kenderliszt 33%-os fehérjetartalommal rendelkezik, és remekül helyettesíti a vegán fehérjeport, mivel minden 2 evőkanál kenderlisztben 5 g emészthető fehérje található. 

Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag 

A kenderliszt és a kendermag egyaránt számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ez egy jó dolog, ha figyelembe vesszük, hogy a fehérített fehér liszt nem tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat. 

A fehérített lisztet már erősen feldolgozzák, és a folyamat során szinte az összes magnéziumot elpusztítják, ami benne lehetett volna, valamint a vas 80%-át és szinte az összes E-vitamint. 

De különbözik a kenderliszttől, mert nem esik át nehéz feldolgozáson. Ez azt jelenti, hogy megőrzi az ásványi anyagokat és vitaminokat, mivel így a tápanyagtartalom a feldolgozási fázisban is megmarad. A liszt vasat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, tiamint, nátriumot és más hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. 

Próbálja ki a kenderlisztet, a kukorica és a búza gluténmentes alternatíváját, és tapasztalja meg előnyeit! 

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: