Hasznos tippek

Élvezze a nagyszerű vadászatot az éjszakai célzókkal

Mindig is csodálkozott azokon a vadászokon, akik sikeresen vadásznak éjszakai célzókészülékkel? Nos, ez nem meglepő. Végül is, nem nagyszerű dolog az éjjellátó felszereléssel vadászni, hogy “szétlője” azokat a vaddisznókat és prérifarkasokat?

Ideális fajok az éjszakai látcsöves vadászathoz

Kezdjük azzal, hogy soha nem vadászhat olyan vadfajokra, mint a szarvas, a jávorszarvas, a fekete medve vagy a jávorszarvas, bármilyen éjjellátó készülékkel. Kanada minden tartományának és Amerika minden államának megvannak a maga szabályai a legális lövészetekre vonatkozó órákra vonatkozóan. Ezek a szabályok alapvetően nem engedélyezik az éjszakai vadászatot semmilyen felszereléssel, és ebbe beletartozik a legegyszerűbb is – egy erős lámpa. Az éjjellátó berendezés csak akkor használható, ha olyan invazív fajokra vadászik, mint a disznó, vagy olyan ragadozókra, amelyek túlszaporodtak, leginkább prérifarkasokra. Alapvetően mindkettőből nem szabad túl sokat használni. 

Éjjellátó berendezés
Éjjellátó berendezés NP-22 Gen2+ basic GREEN

Néhány európai ország, például Fehéroroszország, Oroszország és Lengyelország engedélyezi az éjszakai távcsövek használatát vadászatra, beleértve az olyan vadakat is, mint az őz és a vaddisznó. Ennek a technológiának azonban még mindig vannak korlátai a használatát illetően. Oroszországban például csak akkor szabad éjjellátó távcsövet használni, ha olyan magasan lévő vadászállásról vadászik, amely nincs 2 méternél alacsonyabban a föld felett. Ami azonban ennél fontosabb, az a vadászat korlátozásának egyéb eszközei.

Európában egy adott terület vadászati jogának tulajdonosa általában kvótát kap az adott területen elejthető vadakra, és a kvóták általában nem csak egy maximális felső határt, hanem még egy minimális leölendő egyedszámot is tartalmaznak annak érdekében, hogy az állatok ne jelentsenek veszélyt a közlekedésre és a mezőgazdaságra. Környezetvédelmi szempontból nem igazán számít, hogy milyen elejtési módszert alkalmaznak. 

Ez azt jelenti, hogy az éjjellátó távcsővel történő vadászat legális módszerei fenntarthatóak. Azonban ezek etikusak-e, vagy az éjjellátó távcsövek használata a vadászathoz túl könnyűvé válik, és vadászat helyett mészárlássá válik? Ahhoz, hogy erre a konkrét kérdésre választ kapjunk, ajánlott megismerni azt a technológiát, amely lehetővé teszi az éjszakai céltávcsöves vadászatot. 

Termikus távcsövek

A hőkamerás távcső az éjjellátó távcsövekhez képest jelentősen eltérő elven működik. Minden tárgynak van hőmérséklete és hőt sugároz. A hőkamerás készülék rögzíti a sugarakat, és ezeket az emberi szem számára látható képpé alakítja át. 

A hőtávcsövek számos előnyt kínálnak, például az éjjellátóhoz képest nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek. Működésük nem függ a jelenlévő fény mennyiségétől. Ez azt jelenti, hogy a hőkameráknak felhős és holdtalan éjszakákon nincs igazán szükségük kiegészítő fényforrásra. Emellett nappal és éjszaka is egyaránt működnek, így könnyebb a rájuk való rálátás. 

Éjjellátó berendezés Night Pearl SEER 35 PLUS
Éjjellátó berendezés Night Pearl SEER 35 PLUS

A termikus távcsövekhez azonban néhány hátrány is társul. A termikus működés azon a koncepción alapul, hogy minden tárgynak más-más a hőmérséklete. Ez azt jelenti, hogy a termálok a sűrű növényzet közepén álló állatokra fókuszálhatnak anélkül, hogy magát a növényzetet megmutatnák. Ez előnyösnek tűnhet és hangozhat, amíg végül rá nem jön, hogy a növényzet elég sűrű lehet ahhoz, hogy visszaverje a golyót, amelyet ki fog lőni. Hasonlóképpen, abban a pillanatban, amikor az agancsok kilépnek a bársonyos állapotból, ezek már nem kapnak vérellátást, és a környezetéhez hasonló hőmérsékletet vesznek fel. Ez azt jelenti, hogy nem fogja tudni látni őket a hőhatáson. Ha a trófea megfelelő azonosításához szükséges az agancsok megtekintése, akkor kéznél kell tartania egy éjjellátó készüléket. 

Éjjellátó távcsövek

Amint azt már tudhatja, valójában két fő fajta éjszakai távcső létezik, ezek pedig a termikus és az éjjellátó. Az éjjellátó távcsövek felerősítik a fényt, hogy még a sötétben is láthasson. A lencse összegyűjti a fényt, majd ezt a fénynek kitett elektronokat felszabadító mátrixba küldi. Több elektron van, ha több fény is van. Az elektronok akkor és ott ütköznek a képernyőbe, ahol és amikor egy elektron eléri a képernyőt, fényt bocsátanak ki. A fény folyamatosan erősödik, amíg a kép elég világos nem lesz ahhoz, hogy az emberi szem számára láthatóvá váljon. 

Videó: A legjobb 3 éjszakai látószögű vadászpuska

Az éjjellátó távcsövekkel kapcsolatban számos probléma vagy korlát van. A gyakorlatban a hatótávolságuk csak körülbelül 100 méterre korlátozódik. Ezeket a távcsöveket fényes nappal nem lehet használni, mivel a mátrixot érő fénymennyiség túlzottan sok elektront szabadít fel, és végül tönkreteszi magát. Ez azt jelenti, hogy nappal nem fog látni az éjjellátó távcső használatával, és éjszakai lövészetet kell beütemeznie ahhoz, hogy ez lehetséges legyen. A torkolattűz után a torkolattűz fényt termel, és ez is felerősödik, ami vakító lehet a lövész számára. Az éjszakai távcsővel együtt használt puskát fel kell szerelni torkolattompítóval. 

A technológia csillagfényes és holdfényes éjszakákon működik a legjobban. Ha teljesen fénytelen van, az éjjellátó készülékek ugyanolyan feleslegesek, mint a szabad szem. A probléma könnyen megoldható egy extra fényforrás hozzáadásával, amely sugarakat küld a láthatatlan spektrumba. Ez olyan hullámhosszúságú fényt jelent, amelyre az emberi szem nem reagál. A zsákmányállatok szeme azonban másképp van kialakítva. A gyakorlatban a prérifarkasok és a disznók, amelyekre korábban soha nem vadásztak éjjellátóval, csak az infravörös fényt fogják figyelmen kívül hagyni. Azonban azonnal megtanulják, hogy ezt a veszélyhez társítsák, majd ezt minden irányba szétszórják, amint felgyullad a fény.   

A lényeg

Mind a hő-, mind az éjjellátó távcsövek elemeket használnak, és azok, akik használtak már valamilyen elektromos meghajtású eszközt a terepen, túlságosan jól tudják, hogy az elemek a legrosszabbkor meghibásodhatnak. A méret is számít, és jobb, ha nagyobb, bár készen kell állni arra, hogy megfizesse az árát. 

A nap végén fontos megjegyezni, hogy a piacon ma kapható semmilyen típusú éjjellátó berendezés nem képes az éjszakát nappallá változtatni. A technológiának még mindig megvannak a maga korlátai, és az éjjellátóval történő vadászat soha nem lesz olyan, mint a nappali vadászat, mert mindig is egyedi kihívásokkal fog járni.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: